15 Şubat 2015 Pazar
Ghee-Sade Yağ
Ghee.... Sade yağ ...
Ghee tussuz tereyağından elde edilen sade yağdır. Ghee, tereyağı yemeğe korkanlar, kollestrolu olanların çekinmeden tüketebileceği bir yağdır. Mutfağımızda kullandığımız tereyağların içerisinde bulunan laktoz, protein gibi maddeler nedeniyle bazen bu yağlardan uzak dururuz. Ama çok basit bir işlemle sade yağ yapıp, sağlıkla bu sade yağı kullanabiliriz.
Yapılışı
1 kilo kadar tussuz tereyağını bir tencere koyun. Kısık ateşte erimesini bekleyin. Kısık ateşte yavaş yavaş kaynamaya bırakın. Bu nokta çok önemlidir. Tereyağı yanmamalıdır. Bu kaynama esnasında yağın üzerinde oluşan beyaz köpüğü alın ve atın. Bu beyaz köpük, sağlıksız olan kısımdır. Yaklaşık olarak 30 dakika hiç köpük kalmayıncaya kadar bu işlemi yapın. Tencere de saf altın gibi yağ kalınca tencerenin altını kapatın. Elde ettiğiniz sade yağı cam kavanozlara doldurup ister oda sıcaklığında aylarca, isterseniz buzdolabında 1-2 yıl saklayın. Sade yağınızı dilediğiniz yemeklerde normalde kullandığınızdan daha az miktarda kullanın... Ya da kahvaltıda kızarmış ekmeğinizin üzerinde afiyetle tüketin...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder